Toplotne pumpe

You are here:

Toplotne pumpe: Održivo i efikasno rešenje za grejanje i hlađenje

U današnjem vremenu, kada su ekologija i energetska efikasnost u vrhu prioriteta, toplotne pumpe se sve više nameću kao idealno rešenje za grejanje i hlađenje prostora. Sa tehnologijom punom inovacija, one nam omogućavaju da stvorimo udoban dom uz znatne uštede energije i minimalan uticaj na životnu sredinu.

Šta su toplotne pumpe?

Toplotne pumpe su uređaji koji uz minimalno korišćenje električne energije vrše prenos toplote iz prirodnih izvora poput zemlje, vode ili vazduha kako bi efikasno zagrejale ili ohladile Vaš prostor. Ne stvaraju direktno toplotu, već je koriste iz obnovljivih izvora kao što su zemlja, voda ili vazduh. Ovo ih čini značajno efikasnijim i ekološki prihvatljivijim od tradicionalnih sistema grejanja na fosilna goriva.

NestIQ Design toplotne pumpe

Podela toplotnih pumpi

 • Toplotne pumpe vazduh-voda: Izkorištavaju toplotu spoljnog vazduha, čak i na niskim temperaturama, za grejanje i hlađenje.
 • Toplotne pumpe voda-voda: Koriste energiju zemlje (geotermalna energija) ili vode iz bunara za grejanje i hlađenje.
 • Toplotne pumpe zemlja-voda: Koriste energiju zemlje za grejanje i hlađenje

Prednosti toplotnih pumpi

 • Energetska Efikasnost: Toplotne pumpe mogu znatno smanjiti potrošnju energije i troškove grejanja i hlađenja, koristeći obnovljive izvore energije.
 • Ekološka Održivost: Smanjenje emisije ugljen-dioksida čini toplotne pumpe prijateljem životne sredine.
 • Fleksibilnost: Sistemi grejanja i hlađenja pomoću toplotnih pumpi pružaju udobnost tokom cele godine, s jednim uređajem.
 • Dugotrajnost i Pouzdanost: Toplotne pumpe su dizajnirane da traju i obezbeđuju pouzdan rad sa minimalnim potrebama za održavanjem.

Toplotne pumpe Daikin

Toplotne pumpe predstavljaju ključnu komponentu modernih sistema grejanja i hlađenja, nudeći brojne prednosti u pogledu efikasnosti, održivosti i udobnosti. Bilo da razmatrate voda-voda, vazduh-voda ili zemlja-voda sisteme, izbor kvalitetne toplotne pumpe, kao što su one koje nudi Daikin, može znatno poboljšati energetsku efikasnost i ekološki profil vašeg doma ili poslovnog prostora.

Simaks d.o.o. kao vodeći distributer Daikin opreme za klimatizaciju u svojoj ponudi ima Daikin toplotne pumpe zemlja-voda (geotermalne) i toplotne pumpe vazduh-voda.

Katalog Daikin Altherma

Geotermalna toplotna pumpa

Geotermalne toplotne pumpe predstavljaju vrhunac tehnologije u oblasti grejanja i hlađenja za nove kuće ili objekte koji prolaze kroz temeljno renoviranje. Ove napredne sisteme karakteriše upotreba horizontalnih petlji na prostranim terenima ili vertikalnih sondi koje se ukopavaju duboko u zemlju. Zahvaljujući sposobnosti da izvlače energiju direktno iz tla, geotermalne toplotne pumpe pružaju izuzetnu pouzdanost u svim klimatskim uslovima, budući da temperatura tla ostaje stabilna tokom cele godine, čineći ovu tehnologiju idealnim izvorom obnovljive energije.

Ključne komponente geotermalnih toplotnih pumpi

NestIQ Design Daikin Altherma
 1. Unutrašnja jedinica toplotne pumpe: Opremljena integrisanim rezervoarom za sanitarnu toplu vodu, ova jedinica se povezuje sa sistemom za toplu vodu i sa grejnim elementima širom kuće, osiguravajući optimalnu distribuciju toplote.
 2. Fabrički ugrađen rezervoar: Obezbeđuje neprekidan pristup toploj vodi za sve potrebe domaćinstva.
 3. Sistem za grejanje prostora: Geotermalna toplotna pumpa može se spojiti na različite sisteme distribucije toplote, uključujući podno grejanje, radijatore i konvektore, omogućavajući fleksibilnost i udobnost.
 4. Geotermalni kolektor: Bilo da se radi o vertikalnoj sondi ili horizontalnom kolektoru, ovaj element se instalira ispod površine zemlje i povezuje direktno sa toplotnom pumpom u kući, čime se omogućava efikasno izvlačenje toplote iz zemlje.

Energetska efikasnost i održivost

Korišćenjem 80% obnovljive energije iz zemlje, uz dopunu od 20% električne energije, geotermalna toplotna pumpa nudi izuzetnu energetsku efikasnost sa ocenom A++. Tehnologija invertera dodatno poboljšava energetsku efikasnost sistema, omogućavajući precizno upravljanje brzinom motora i smanjenje ukupne potrošnje električne energije do 30%. Za razliku od tradicionalnih sistema koji troše energiju kroz učestalo zaustavljanje i pokretanje, inverter tehnologija pruža kontinuirani, ali energetski efikasniji rad.

Naši partneri i brendovi koje ugrađujemo

Naši partneri su domaće i međunarodne kompanije, čije dugogodišnje iskustvo i znanje u oblasti klimatizacije i ventilacije, u kombinaciji sa našom energijom, fleksibilnošću i kreativnošću, donosi uspeh