Zašto solarne elektrane?

You are here:

Povećanje cena električne energije u Srbiji i prelazak na solarnu energiju

Ekonomska i energetska efikasnost za kompanije

U poslednje vreme, cene električne energije u Srbiji su značajno porasle, čime su stvoreni dodatni troškovi za privredu i povećan finansijski pritisak na kompanije. Sa prosečnom cenom od oko 110 evra po MWh u tekućoj 2024. godini, došlo je do skoka u odnosu na znatno niže cene krajem 2021. godine, koje su bile oko 50 evra po MW. Sa novim ugovorima, cene struje za privredu sada dostižu 119.66 evra, dok ukupni troškovi mogu doseći čak 153.3 eura po MW/h.

Ova situacija zahteva hitne akcije i usmeravanje ka energetski efikasnijim rešenjima. Kao lideri u oblasti energetske efikasnosti, predlažemo solarnu energiju kao odličnu alternativu u vremenu kada se cene tradicionalnih izvora energije neprekidno povećavaju. Ulaganje u solarnu energiju ne samo da može značajno smanjiti Vaše troškove, već će i unaprediti energetsku efikasnost Vaše kompanije.

Ministar energetike je najavio dalje povećanje cena električne energije, što dodatno naglašava važnost prelaska na održive izvore energije. U skladu sa dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom, očekuje se da cene električne energije i prirodnog gasa budu povećane, što dodatno opterećuje privredu.

S obzirom na rastuće troškove, mnoge kompanije već osećaju pritisak na svoje finansije. EPS je izvestio o značajnom rastu profita, što dodatno potvrđuje trend povećanja cena struje za privredu. Ova cena je porasla za 27% u septembru 2022. godine, u januaru 2023. za oko 8% i ponovo u maju iste godine za 8%.

Sada je pravo vreme za prelazak na solarnu energiju. Ulaganje u solarnu elektranu predstavlja ključnu strategiju za kompanije koje žele da smanje svoje troškove i istovremeno doprinesu očuvanju životne sredine. Kao što vidimo, prelazak na solarnu energiju nije samo ekonomski izbor već i korak ka većoj energetskoj efikasnosti i održivosti.

Naši partneri i brendovi koje ugrađujemo

Naši partneri su domaće i međunarodne kompanije, čije dugogodišnje iskustvo i znanje u oblasti klimatizacije i ventilacije, u kombinaciji sa našom energijom, fleksibilnošću i kreativnošću, donosi uspeh